Binanızın Deprem Risk Raporunu, binada bulunan maliklerden biri veya kanuni temsilcisi, dilekçe ekinde nüfis cüzdan fotokopisi, Tapu fotokopisi ve kat maliklerini ve arsa paylarını gösteren belge ile, Bakanlığa, Belediyelere, İl özel idarelerine, Büyük şehirlerde Büyük Şehir Belediyelerine, İlçe Belediyelerine veya Bakanlıkça yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlara müracaat ederek tespit ettirebilirler.
Video ve daha detaylı bilgi için yazının devamını görüntüleyebilirsiniz.
Kanunda risk tespiti yaptırılması zorunluluğu olmamakla birlikte, konutunda güven ve huzur içerisinde yaşamak isteyen, oturduğu binanın riskli olabileceğinden şüphelenen her vatandaşın risk tespiti yaptırması uygun olacaktır.Deprem Risk Raporu almak için herhangi bir çoğunluk aranmaz.
Deprem Risk Raporu almak için varsa binanın statik ve mimari projeleri temin edilir. Eğer binanıza ait projeler bulunmadığı taktirde binanın taşıyıcı sistem rölövesi çıkartılır. Beton kalitesinin belirlenmesi için binadan beton örnekleri alınır ve alınan beton örnekleri laboratuvarda Beton Dayanım Testine tabi tutulur ve raporlanır.
Zaman etüt raporları da hazırlanarak binanın taşıyıcı sisteminin statik ve dinamik hesapları yapılarak Bina Deprem Performansı belirlenir. İlgili Kanun ve Yönetmeliklere göre Bina Deprem Risk Raporu hazırlanır.