0

Küçülen mekânlara otopark yeri tahsis edilmeyecek mi? (2)

Otopark ve araçların parkı konusunda ihtiyaca cevap verebilmek için özel sektör teşvik edilmeli, otopark yapımı ve işletmeciliği için ilave teşvikler, kolaylıklar, muafiyetler vb. imkanlar verilmelidir. Böylece özel sektör otopark işini bir iş ve istihdam alanı olarak görür ve yatırıma yaparlar. Bu da yaşanan sıkıntının giderilmesine yardımcı olur.

Bugün şehirlerimizde birçok kamu binası ve okullar olup bu binaların bahçeleri boş ve atıl olarak durmaktadır. Öncelikle kamu bu işe öncü olup, böyle açık alanları olan yerleri zemin altı kapalı otopark haline dönüştürmeli, işletilmeli hatta mümkün ise yap-işlet-devret sistemi ile yatırımcılara cazip hale getirilebilir. Sonunda şehir merkezlerinde yaşanan otopark problemi ve trafik sıkışıklığı da giderilmiş olacaktır.

Yürürlüğe girecek otopark yönetmeliğinde öngörülen uygulamaları sıralayacak olursak;

1. Her daireye 1 otopark zorunluluğu yerine; 80 m2 küçük daireler için 3 daireye 1 otopark 80 m2 ile 120 m2 arası konutlar için 2 daireye 1 otopark 120 m2 180 m2 arası konutlar için 1 daireye 1 otopark 180 m2’den büyük daireler için her daireye 2 otopark, dükkan, mağaza, banka gibi kullanılan yerler için 30 m2 için 1 otopark ve her 40 m2 için de 1 otopark zorunluluğu olacaktır.

2. Otoparkların binaların bodrum katlarında yapılma zorunluluğu kaldırılarak, talebe göre bodrum katta ya da açık parsel alanda yapılabilecektir.

3. Binaların arka bahçesinde binaya 2 metreden fazla yaklaşmamak ve zemin kat yüksekliğini geçmemek koşuluyla mekanik otopark yapılabilecektir.

4. 120 m2’den küçük olup, 3 kat ve üzeri binaları olan parsellerde, talep halinde gerekli otoparkın bedeli karşılığında bölge otoparkından temin edilebilmesi sağlanacaktır.

 5. 250 m2’den düşük parsellerde, gerekli olan otopark ihtiyacının ½’si parselde karşılanmak kaydı ile ihtiyaç yüzde 50 azaltılacaktır.

6. Komşu parsellerin birbiriyle anlaşmaları halinde bitişik olan bahçe duvarları kaldırılarak bahçelerin otopark olarak kullanılmasının, aynı zamanda birden çok parselin anlaşması durumunda ise ada içi otoparkların önü açılmış olacaktır.

7. Parselde otopark yapamayan yapılar için ise 1000 metre yarıçapındaki başka bir binadan, arsadan ya da ticari otoparktan tapuya şerh konmak suretiyle otopark yeri temin edilmesi sağlanacaktır.

8. Bölge otoparkları yapmak için toplanan otopark bedellerini bundan böyle ilçe belediyeleri de otopark bedellerini toplamaya ve otopark yapma görevi ilçe belediyelere verilecektir. İlçe belediyelerinin bölge otoparklarının bedellerini aldıktan sonra 3 yıl içinde yapma zorunluluğu olacaktır.

9. Otopark bedellerinin tamamının yapı ruhsatı aşamasında alınması uygulaması kaldırılarak yüzde 25’i ruhsat aşamasında kalan 18 ay taksitle ödeme imkânı sunulacaktır.

10. Otopark adedi 20’den fazla olan binalar için 1 Ocak 2023’e kadar en az yüzde 2 oranından, bu tarihten sonra ise yüzde 5 oranında elektrikli araç park yeri şartı getirilecektir. AVM ve bölge otoparklarında ise 1 Ocak 2023’e kadar yüzde 5, bu tarihten sonra yüzde 10 olarak elektrikli araç otopark yeri yapma zorunluluğu olacaktır.

admin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir