Maltepe İlçesi, İstanbul iline bağlı Marmara Denizi’ne kıyısı olan, Anadolu yakasında bir ilçedir. Kadıköy, Kartal , Sancaktepe ve Ataşehir ilçeleriyle komşu olan Maltepe İstanbul’un 10. büyük ilçesi konumundadır.
Maltepe’nin tarihi, Bizans İmparatorluğu’na dayanmaktadır. O devirlerde adının “Bryas” veya Latince adıyla “Urias” olduğu söylenir. Diğer bir bilgiye göre ise Bizanslıların tarihinde “Pelekanon”dur. Bryas adının tarihçiler tarafından Küçükyalı’da eski Akduman Pınarı yakınlarında bulunan Bryas Sarayı harabelerinden aldığı söylense de kesin kanıt yoktur. Bu nedenle bu günkü Maltepe 16.yüzyılda burada kurulmuştur.
Osmanlı döneminde küçük bir kasaba görünümünde olan Maltepe’ye, Kazasker Feyzullah Efendi tarafından bir külliye inşa edilmiş, 18.yüzyılda Kazasker Feyzullah Efendi’nin çabaları ile Maltepe daha da gelişerek yeni bir çehreye bürünmüştür.
Cumhuriyeti izleyen yıllarda Maltepe büyük bir yangın geçirmiş, bütün ahşap evler yanmıştır. 1928 yılında Maltepe Belediyesi kurulmuştur. Maltepe’nin İmar Planı 1945’te yapılmıştır. İmar Planından sonra Maltepe’nin yerleşim bölgesi demiryolu hattı olmuştur. 1960’dan sonra yerleşim daha yukarılara dağılmış olup E-5 üstünde de hızlı bir gelişme kaydetmiştir.
Maltepe 18 mahalleye ayrılmıştır. Bunlar; Bağlarbaşı, Feyzullah, Cevizli Yalı, Başıbüyük, Büyükbakkalköy, Zümrütevler, Girne Mahallesi, Esenkent, Altayçeşme, Gülensu, Gülsuyu, Küçükyalı Merkez, Altıntepe, Aydınevler, Çınar, Fındıklı, İdealtepe’dir.
Yerleşim düzeni iki ana grupta toplanabilir. E-5 karayolu altı sanayi bölgesi olup, bu bölgeler ise E-5 Karayolunun güneyindeki Kör Deresi ile Dragos Deresi Bağdat Caddesi’nin kuzeyindeki Tugay Yolu güzergahıdır.
Maltepe sahil yolu, 7 kilometre uzunluğundaki sahil şeridi ile İstanbul’un en uzun sahil şeridine sahip ilçelerinin başında gelir. Geniş cadde, yaya yürüyüş yolları, bisiklet yolu, spor alanları, seyir yerleri, kültür, alışveriş ve eğlence merkezleri ile özellikle hafta sonları sadece Maltepe’lilerin değil, bütün İstanbul’luların eğlence ve dinlence yeri haline gelmiştir.
Maltepe bölgesi’nde ulaşım demiryolu ve karayolu ile yapılmaktadır. Demiryolu Maltepe’nin E-5 Karayolu altında kalan Eski Maltepe’nin kurulmuş olduğu güzergahtır. Karayolu ise (Ankara Asfaltı) Maltepe’yi ikiye ayırmaktadır. Bu yol Maltepe’yi Anadolu’ya, yan yollar ise komşu ilçelere bağlar.İkinci önemli karayolu ise Bağdat caddesi olup Bostancı ile Pendik arasındaki güzergahı oluşturmaktadır.
İstanbul’un eski yerleşim yerlerinden biri olan Maltepe İlçemiz, bazı mahalle ve sokaklarında bitişik, bazı mahalle ve sokaklarında ise ayrık nizam olarak yapılaşmasını tamamlamış olup, binaların çoğu ekonomik ömrünü tamamlamıştır. Bazı mahalle ve caddelerinde ise çok yeni binalar ile karşımıza çıkmaktadır.
Yapılaşmasını çok önceden tamamlamış olan yerleşim yerlerindeki mevcut yapı stoğu da ekonomik ömrünü tamamlamış durumdadır. Dolayısıyla eskiyen ve depreme maruz kalmış binalarda can ve mal güvenliği de bulunmamaktadır.
6306 sayılı yasanın getirdiği yetkilerle yerel idareler ve Sivil Toplum Örgütleri, vatandaşlarla el ele verilerek mülkiyet hakkını ön planda tutan bir anlayışla, gerekirse ada bazında planlar yaparak, nefes alan, can güvenliği sağlanmış yaşam alanlarına kavuşmuş olunacaktır.
Bu nedenle Kentsel Dönüşüm yasasının vatandaş için ne kadar önemli olduğu da böylelikle öne çıkmaktadır.
Agra Dönüşüm, binalarını müteahhite vermeyen veya veremeyen mülk sahipleri ile el ele vererek, “Kendin Yık Kendin Yap” modeli ile binalarını yenileme ve eskisinden daha değerli mülk edinebilme imkanı sağlamakta ve tüm hizmetleri finansman dahil tek elden vermektedir.
Anahtar teslimi olarak binalarınızı yenileyebilir, daha sağlıklı, modern, yaşanabilir ve ekonomik değerine değer katılmış mülklerinize kavuşabilirsiniz.
Agra Dönüşüm, mevcut binalarınızı 6306 sayılı yasa kapsamında halk arasında bilinen adı ile “Kentsel Dönüşüm Yasası” kapsamında, yasanın getirdiği avantajlardan feragat etmeden anahtar teslimi, “Kendin Yık Kendin Yap” sistemi ile tüm işlemleri ve inşaatı yaparak evinizi teslim etmektedir.